AEGEE-Europe in een Notendop

AEGEE-Europe; je hebt het woord misschien al een paar keer voorbij zien komen op onze website. AEGEE-Europe is de Europese overkoepelende vereniging waar wij als AEGEE-Groningen deel van zijn. Hieronder vind je alle basisinformatie over het reilen en zeilen van de vereniging - de verschillende European bodies van AEGEE komen aan bod, je leert meer over de structuur van de vereniging en onze geschiedenis. Je leert ook hoe je actief kunt worden op het Europese niveau van AEGEE!

AEGEE-Europe & haar geschiedenis

AEGEE is een van de grootste interdisciplinaire studentenorganisaties van Europa en streeft naar een democratisch, divers en grenzeloos Europa. Als niet-gouvernementele, politiek onafhankelijke non-profit organisatie staat AEGEE open voor studenten en jongeren van alle faculteiten en disciplines. Nadat de vereniging in 1985 in Parijs opgericht werd, is AEGEE vandaag uitgegroeid tot een netwerk van 11 000 AEGEEers, verspreid over meer dan 130 steden in 40 landen over heel Europa. AEGEE-Europe voert haar missie uit door middel van verschillende projecten. De meest succesvolle zijn de Summer Universitieseen ontzettend goedkoop en fantastisch leuk soort evenement van 1-2 weken dat tijdens de zomervakantie plaatsvindt. In bijna elke stad met een AEGEE local wordt wel zo'n evenement georganiseerd!

AEGEE-Europe werd opgericht op 16 april 1985 als resultaat van de EGEE I conferentie in Parijs door een groep studenten onder leiding van Frank Biancheri. EGEE groeide snel in de oprichtingsjaren en was na drie jaar al aanwezig in 72 steden. Door een naamsbotsing met een Frans bedrijf werd de naam EGEE in 1988 veranderd in AEGEE.

AEGEE Structure Diagram

De structuur

Om ervoor te zorgen dat dit grote netwerk soepel blijft lopen, is er in de loop der jaren een structuur gecreëerd om alles in goede banen te leiden. Twee keer per jaar organiseert AEGEE een Agora. Dit is een Algemene Leden Vergadering voor alle leden van AEGEE-Europe. Hier worden nieuwe plannen en voorstellen besproken en wordt het Comité Directeur (het bestuur van AEGEE-Europe) verkozen. Net als AEGEE-Groningen heeft AEGEE-Europe ook verschillende commissions, committees en working groups die de organisatie draaiende houden. Voorbeelden zijn de Network Commission, de HR-Committee, de Communication Commissie, de Eco-Responsible Society Werkgroep en nog veel meer.

Als lid van AEGEE kan ook jij lid worden van een van deze belangrijke European bodies, en bijdragen aan het draaiend houden en continu verbeteren van AEGEE-Europe. Als je meer wilt weten over hoe je actief kunt worden op Europees niveau, stuur dan een e-mail naar europeanaffairs@aegee-groningen.nl.

De thematische kant

Om de drie jaar stelt AEGEE-Europe een strategisch plan op om vorm te geven aan haar waarden. Dit plan bestaat uit een aantal thematische focus areas. Deze gaan vaak over onderwerpen die belangrijk zijn voor de Europese jeugd, zoals mentale gezondheid, duurzaamheid of gelijke rechten. Om de focus areas van het Strategisch Plan in de praktijk te brengen binnen het netwerk, wordt elk jaar een nieuwe Actieagenda ontwikkeld tijdens de European Planning Meeting (EPM). In deze Actieagenda worden concrete acties opgesteld die invulling geven aan de richtlijnen in het strategisch plannen. Deze doelen functioneren als een soort leidraad voor het beleid van allerlei organen in AEGEE - de working groups die aan de onderwerpen werken, het Comité Directeur, maar ook alle locals in het netwerk. De focusgebieden voor 2023-2026 zijn Digital Culture, Eco-Responsible Society, en Bridges of Dialogue.

EPM Istanbul
en_USEN